Keltatúra teszt
9. Magaspart
Kezdőlap
10. Petőfi Sándor utca
A Petőfi Sándor utca Földvár első utcája volt, Imre utca néven, a település alapításáért sokat tevékenykedő Széchényi Imréről nevezték el.
A Kelta sétány mellett húzódó részt Stefánia-sáncnak hívják, amely az egykori kelta vár egyik sánca volt. Mellette található a kápolna, amelyet közadakozásból építettek fel 1897-ben Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére. A kápolna körül nagy részben tölgyes található, gazdag aljnövényzettel. A fák közül nyolcat 1930-ban a Szent Imre év alkalmából a szent herceg tiszteletére ültettek. Az Imre utcában a Széchényi család hét villát építtetett, példamutatásból az akkori főuraknak. Velük együtt többen fáradoztak azon, hogy a Balaton és Földvár szépségeit megismertessék, honfitársaik ne külföldön, hanem itthon nyaraljanak.
A Petőfi utca 13. sz. alatt áll a város egyik legkülönlegesebb épülete, Dr. Korányi Frigyes, majd fia Dr. Korányi Sándor 1896-ban épült várszerű, neoromán stílusú kastélya.
A 11. sz. alatti nyaraló eredetileg Széchényi Imre feleségéé, Andrássy Máriáé volt Tulipános néven, tőle vásárolta meg Bajor Gizi Kossuth-díjas, Kiváló művész, a nemzet kiemelkedő színésznője, aki éveken keresztül töltötte itt pihenőnapjait.
A Petőfi u. 9. sz. Kulipintyó nevű villa a puszta egykori tulajdonosának, Széchényi Viktornak a tulajdona volt. Fia Széchényi Zsigmond híres Afrika- vadász és író, gyermekkorában sokat tartózkodott itt. A 7-es számú épület Széchényi Gézáé volt, Bölömbika néven, mellette található a Bölömbika köz. Az 5-ös házszámú épület a puszta egykori bérlőjének Brodszky   Lajosnak volt a villája.  A Petőfi S. u. 1-es számú épület - ma bővítve, átalakítva a Városháza, helyén a granárium (magtár) állt- egykor Sarolta néven Rákosi Jenő,  Viktor és Szidi villája volt. Az ő személyük több ismert művészt, írót vonzott Földvárra, az épület kedvelt irodalmi találkahelyül szolgált.
Következő oldal